Oäkta mat del. 1

Lätt & Lagom® Lätt matfettsblandning 40%

Lätt&Lagom® har en god smak av smör. Det beror på att en del av innehållet kommer från smör. Fetthalten är 40% vilket är hälften så mycket som i smör. Bre på och njut. Fetthalten är 40% varav 90% är vegetabiliskt fett och olja och 10% mjölkfett. Lätt&lagom går inte att steka i.

Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, koksalt 1,2%, emulgeringsmedel E471 av veg. fett, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel E202, arom, vitamin A och D.

 

Smak av smör. Hälften så mycket fett som i RIKTGT smör. (!!!???) 90% är vegetabiliskt fett.

Vegetabiliskt fett - är oftast mättad palmolja eller palmolja blandad med mättat kokosfett.  Palmoljan kommer från Indonesien och Malaysia. För att få ut olja ur palmfrukten används värme (drygt 100 grader). Vid uppvärmningen bildas cancerogena bensopyrener (polyaromatiska kolväten) som inte är så lämpliga att äta för mycket av och under för lång tid i livet.) Bensopyren ökar risken att vi ska drabbas av fem matrelaterade cancerformer. Bröstcancer, prostatacancer, cancer i bukspottskörteln, njurcancer och ändtarmscancer. För att få palmolja till oss i Sverige så används tankbåtar. Genom ett undantag i EU:s livsmedelslagstiftning får också fartygstankarna som importerar oljor transportera lösningsmedel på vägen ut från Sverige och rester hittas ofta i produkter som innehåller palmolja. Lösningsmedel, som aceton, glykol, metanol, svavelsyra och hexan (bensin) är bara några av dem. Eventuella rester av detta försvinner när fettet renas, enligt Livsmedelsverket och margarinindustrin. Nu är inte så fallet, utan i över 100 tester som gjorts på laboratorier har man hittat rester av tveksamma kemiskaämnen som blivit kvar i våra lättmargariner.

Modifierad stärkelse - Används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel.
Stärkelsen är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge
önskade egenskaper och vid denna process används ofta bevisligen cancerframkallande
kemikalier som epiklorohydrin och propylenoxid. Dessa kan
finnas kvar i slutprodukten.

Emulgeringsmedel E471 - Mono- och Diglycerider, Av ätliga fetter och oljor eller av glycerol och fettsyror. Emulgeringsmedel som misstänkts öka risken för vissa cancerformer. Får användas fritt i alla livsmedel som får innehålla tillsatser.

Källa: www.utbildningscenter.se

 

Shit.. Jag orkar typ inte mer nu. Blev helt slut av att läsa ännu mer av hur mycket skit det är vi får i oss. Jag får ta resten av innehållet i margarin och såna grejer lite senare. Hoppas ni läser och förstår. Varför ska vi "spara" några kronor på att köpa någonting som smakar smör, och riskera att få cancer och dåligt immunförsvar och påverka miljön mycket (för att bara nämna lite), när vi kan lägga till några kronor (som vi ändå inte märker) och köpa RIKTIGT SMÖR och veta att det vi stoppar i oss är naturliga produkter, som gör att vi mår bra under betydligt mycket längre tid.

 

--------------------------------------------------------------------------

Ät Bregott - Matfettsblandning 60%, Fetthalten är 60% varav 62% är mjölkfett och 38% är rapsolja. Pastöriserad grädde, vatten, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,0%, vitamin A och D.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback