31 dec 2011


Finn ett fel. Såhär hittade jag karln imorse. Va roligt :)




Lilla Medea. Den enda bilden jag fått av henne när hon ligger still, här har hon fullt fokus på kattfan. Vi är på nyårsfika på Dintestorp, gott! Om en stund skall vi hem och förbereda förrätten tills ikväll, för det har vi fått i upgift! Spännande.



Titta vad man kan göra av en gammal vaxduk! Lånade ett förkläde av svärmor och målade av, och vek och fållade och allt vad det heter. Slarvigt som bara tusan sydde jag också, för jag var så spänd över resultatet! Och brorsan som lärt mig att mäta och sy så noga.. (förlåt fredde).
Eftersom detta tog så himla lite på den stora vaxduken så kan jag sy ungefär fyra sådana till. Men vad ska jag med så många till? Får försöka hitta något annat att sy som är ungefär lika enkelt. Regnkappa? Regnmössa? Påse med dragsko? Hmm. Nu fick jag lite idéer, dags att googla!

Oäkta mat del. 1

Lätt & Lagom® Lätt matfettsblandning 40%

Lätt&Lagom® har en god smak av smör. Det beror på att en del av innehållet kommer från smör. Fetthalten är 40% vilket är hälften så mycket som i smör. Bre på och njut. Fetthalten är 40% varav 90% är vegetabiliskt fett och olja och 10% mjölkfett. Lätt&lagom går inte att steka i.

Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, koksalt 1,2%, emulgeringsmedel E471 av veg. fett, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel E202, arom, vitamin A och D.

 

Smak av smör. Hälften så mycket fett som i RIKTGT smör. (!!!???) 90% är vegetabiliskt fett.

Vegetabiliskt fett - är oftast mättad palmolja eller palmolja blandad med mättat kokosfett.  Palmoljan kommer från Indonesien och Malaysia. För att få ut olja ur palmfrukten används värme (drygt 100 grader). Vid uppvärmningen bildas cancerogena bensopyrener (polyaromatiska kolväten) som inte är så lämpliga att äta för mycket av och under för lång tid i livet.) Bensopyren ökar risken att vi ska drabbas av fem matrelaterade cancerformer. Bröstcancer, prostatacancer, cancer i bukspottskörteln, njurcancer och ändtarmscancer. För att få palmolja till oss i Sverige så används tankbåtar. Genom ett undantag i EU:s livsmedelslagstiftning får också fartygstankarna som importerar oljor transportera lösningsmedel på vägen ut från Sverige och rester hittas ofta i produkter som innehåller palmolja. Lösningsmedel, som aceton, glykol, metanol, svavelsyra och hexan (bensin) är bara några av dem. Eventuella rester av detta försvinner när fettet renas, enligt Livsmedelsverket och margarinindustrin. Nu är inte så fallet, utan i över 100 tester som gjorts på laboratorier har man hittat rester av tveksamma kemiskaämnen som blivit kvar i våra lättmargariner.

Modifierad stärkelse - Används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel.
Stärkelsen är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge
önskade egenskaper och vid denna process används ofta bevisligen cancerframkallande
kemikalier som epiklorohydrin och propylenoxid. Dessa kan
finnas kvar i slutprodukten.

Emulgeringsmedel E471 - Mono- och Diglycerider, Av ätliga fetter och oljor eller av glycerol och fettsyror. Emulgeringsmedel som misstänkts öka risken för vissa cancerformer. Får användas fritt i alla livsmedel som får innehålla tillsatser.

Källa: www.utbildningscenter.se

 

Shit.. Jag orkar typ inte mer nu. Blev helt slut av att läsa ännu mer av hur mycket skit det är vi får i oss. Jag får ta resten av innehållet i margarin och såna grejer lite senare. Hoppas ni läser och förstår. Varför ska vi "spara" några kronor på att köpa någonting som smakar smör, och riskera att få cancer och dåligt immunförsvar och påverka miljön mycket (för att bara nämna lite), när vi kan lägga till några kronor (som vi ändå inte märker) och köpa RIKTIGT SMÖR och veta att det vi stoppar i oss är naturliga produkter, som gör att vi mår bra under betydligt mycket längre tid.

 

--------------------------------------------------------------------------

Ät Bregott - Matfettsblandning 60%, Fetthalten är 60% varav 62% är mjölkfett och 38% är rapsolja. Pastöriserad grädde, vatten, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,0%, vitamin A och D.

 

 


Do stupid things faster



Mja. Sitter här med koppen kaffe som smakar...ingenting? Hatar när förkylningen går över te smaklökarna i näsan..eller flimmerhåren på tungan..fan hur var det nu.. Aja skitsamma. När man inte känner smak längre.
V blev dödssjuk i feber igår. Snorade och hostade, bäddade tillochmed ner sig i täcket i soffan för att han frös så. Då helt plötsligt blev jag blödig och då känner man sig såklart mycket friskare själv. Så jag pysslade om en litte. Men idag är det ett steg tillbaka för mig igen, hostar så inälvorna snart ploppar ut. Svider i både näsa och hals. Men blir det bättre av att man klagar? Nej. Fast nu var det mer fakta från min sida, men vad spelar det för roll?
Jag har hela veckan tänkt plocka undan här hemma, men det har jag bara inte förmått mig att göra. Förmodligen inte idag heller, trots att jag inte kännt av så mycket feber idag. Näe, jag tror jag lägger den lilla energi jag har idag på att söka fakta om margarin och sojalecitin. Så att ni som inte är så insatta kan få lite mer förståelse för sådant här, och intressera er mer av vad fan det är vi stoppar i oss egentligen.

Hmm.. vad hände med pysselbloggen? Den dyker strax upp. Jag är en såkallad periodare!

Big happenings



Viruspannkakor. Råkade visst smitta ner lunchen igår.



Två svarta tischor blir ett stort nystan. Av detta skall det nu bli en lite större korg förhoppningsvis. Dubbelt så stor som den förra i guess, eftersom det bara var av en t-tröja.

Matt


Smittbärarna.




Smittbärarna del 2.

Det ser bedrövligt ut här hemma nu. Men det gör inget antar jag. Det är ingen som ska komma hit ändå när smittan härjar i vår lägenhet. Men man blir inte direkt friskare av att glo på all skit som ligger överallt. Det är faktiskt nästan så jag vill plocka ner granen nu, bara för att få lite mer plats. Julstämningen har ju försvunnit rätt fett nu ändå om man säger så. Särskilt om man tittar ut. Är våren på väg eller vad?

Idag är jag en skvätt bättre iaf. Har fortfarande lite feber kvar i kroppen för jag svettas och fryser om vart annat. Men jag är inte riktigt lika matt som jag var igår. Då sov jag säkert fem timmar på dagen, trots att jag sovit hele natta innan. Men natten som var nu var det rätt svårt att somna. Tog en tablett innan jag la mej men den hjälpte inte så mycket. Eller det var kanske det den gjorde. Svettades som en gris iaf. Well well, får se hur det står till imorn. Vore ju skamligt om man blir sjuk till nyår. I vilket fall som helst så blir det LUNGT på nyår. Funderar på att köra, men inte bestämt mig. Vi ska ju vara i byn, men det finns ju alltid andra som behöver åka överallt. Jag ska ta det väldigt försiktigt och inte prata för mycket, så jag spar min röst :)




Sjukling

Jupp, nu igår knackade febern på dörra och jag tog motvilligt emot den. Jag ska sluta gå ut. På juldagen iaf. Båda vi vaknade av ont i halsen och dödsförkylda dagen efter. Jag trodde (som vanligt) att jag kanske klarar mig ifrån den där skiten iår iaf, bara för att jag aldrig får det när dom andra får, utan senare. Sååååå onödigt. Men jag var inte sjuk på julafton iaf, och jag hoppas inte att jag är sjuk på nyår.
Har tagit lite bilder nu vid jul men jag orkar inte plocka fram kameran.. det är knappt jag orkar blogga. Men ni måste väl få veta varför jag inte skriver nåt här nu, och det är alltså för att jag är sjuk, och det är nästan synd om mig.
Nu ska jag slänga på webb-teve och se om jag hittar nåt skoj. Tänk om musikhjälpen hade vart nu...

Uppesittarkväll!!

God afton i etern!!
Så här kvällen innan julafton sitter vi nu här mätta och goa efter Viktor och Isabells gröt, glögg, Viktors griljerade skinka och uppesittarkväll med BINGOLOTTO. (Tack för inbjudan)! Dom har verkligen jul-mysigt här hemma, man känner sig så välkommen. Isabell har köpt ett papphus som man ska måla och dottern älskade detta hus. Man kan krypa in och öppna fönster och dörrar, jätte fint!! Mannens utlägg när han såg Jill Johnsson nu: hon har blivit slagen av sin man, där av den långa luggen... Här har vi inga fördommar, det kan ju bara vara modernt att ha lång lugg!! :)
Jag har inte lika mycket att blogga om som Isabel men nu har jag gjort att tappert försök.
God jul till er alla och tack Bell för jag fick gästblogga hos dig. //Frajd



Längtan är enorm

Ett arbetspass kvar bara! Wohoo! Fattar inte.. har aldrig vart såhär taggad inför jul innan.. möjligtvis när jag var liten och knappt kunde sova.
Men nu är det liksom.. på ett annat sätt. Allt julpynt blev ju färdigt för några veckor sen, så jag har ju fått in stämningen riktigt. Och julgranen har stått uppe i en månad haha. Paketen är fina och färdiga, massa pepparkakor bakade, pepparkakshusen, ljus tända, julkalendern är skitbra och skitspännande, och det ligger ett paket till MEEEEJ under granen!!!! Jag lär inte behöva ställa klockan på julaftons morgon :)

Sen är det ju såklart det här med att man är ledig imorn, och ska ägna dagen åt att städa här hemma och göra fint. Handla till kvällen också, för vi ska ha uppesittarkväll här hemma och några familjemedlemmar kommer, ska bli så mysigt! Och då passar det utmärkt att dricka glögg och äta lite tomegröt. Sen ska vi griljera julskinka med och äta på vörtbröd. Först tänkte jag baka själv men det är lika bra att lägga ner det med mitt tålamod. Bättre att handla allt och njuta i lugn och ro. Shit vad mycket vi har och göra imorn såg jag nu :S Tur att jag hann städa köket lite nu i förmiddags så det typ är färdigt. Sen är det bara dom lätta rummen kvar :)

Nähe! Nu har klockan 11.54 vilket betyder att jag måste kyla äggen som jag kokat, förbereda en liten macka, och värma upp maten jag skall äta om exakt 5 minuter.
Lagade köttfärsfyllda paprikor igår vetni :)

Såg ni förresten? :)

Kaos och sortering



Panik!

Saker som inte får hända på morgonen:

1. Oladdad kaffebryggare
2. Ej tinade bär i frukosttallrik
3. Frukosttallrickar med tinade bär som slinker ur handen från kylskåpet
4. ---"--- som går sönder
5. Tinade blåbär och hallon ut spridda på golv och väggar
6. Ta insulin INNAN sånt här händer

Men för att bete mig som den jättepositiva människan jag är (not?), så tog jag tag i det direkt. Även att jag redan hade tagit mitt insulin (och egentligen behöver äta rätt så omgående för att insulinet skall ta hand om maten som hamnar i magen, och inte bara ta hand om "ingenting" så blodsockret får sig ett fall och en jävla uppgång, svårt att förklara). Papper och blöt trasa, frysta bär i en ny HEL tallrik, in i micron, ut från micron, knäppa på kaffebryggaren, i med banan och yoghurt och sätta på ett avsnitt av julkalendern på svtplay.
Sen vart jag glad igen!

Det var min morgon. Sen när det gick över till förmiddag, vid ungefär 10.17, så har jag suttit en del med min tidningssortering. Herregud säger jag bara... fattar inte vad jag gett mig in på. MEN! Jag är så fast besluten att INTE slänga skiten bara för att jag läst den en gång. Det är ju som att slänga böcker eller filmer för att man tittat på dem en gång? Näe, det är på tok för mycket slängande i denna värld. Så nu sitter jag här med min gigantiska hög och klipper ut det som är viktigt. D.v.s Läsarnas bästa tips, stick och virkbeskrivningar, julpyssel, pyssel, recept, hälsoartiklar m.m. SJUKT bra! Sen är det bara att sätta in dem i registret och in i pärmen. Ska bara skaffa håltagare och massa plastfickor, ifall det blir bättre att sätta in alla tunna tidningspapper i sådana.
Nästan lite som lyxfällan.. Inte köpa något nytt förrän jag gjort mig av med det gamla, eller sorterat ut det allra nödvändigaste.

Och vips så blev klockan 12.00! Dags för het köttfärsås.


Julstämning


Nu börjar mysveckan här hemma :). Går upp 07.10 och sätter på teven och julkalender direkt. Kollar lite på den för att sedan sätta på kaffe och äta lite frukost. Och icke att förglömma! Tända ljus också.




Det luktar gott här! Än så länge. Tror nämligen att jag var lite för tidigt med detta julpysslet. Jag glömde ju googla innan jag startade.. Såatte. Nästa år får det nog bli tidigast en vecka innan jul. Tappade nämligen en i golvet och den höll inte som en vanlig hård apelsin skulle gjort....om man säger så. Drömde att de hade möglat inatt också så jag ska nog slänga ett getöga på dom nu..



Detta fick jag i mejlen i morse! Det var snälla Åsa som tyckte att jag skulle skicka in min pepparkaksby. Sagt och gjort! Nu är det bara å vänta.


Fjärde advent

..var det igår! Fjärde advent borde ju rent teoretiskt sett vara julafton. Så tänkte jag alltid när jag var liten.. jag fattade aldrig varför det skulle dröja så länge till jul efter fjärde advent, och varför det då inte fanns FEM ljus på den däringa staken så man visste att när alla ljus är tända...DÅ...DÅÅÅ var det äntligen dags! Ojojoj va roligt det var med julafton när man var liten. Sen hade man en paus på några "tunga" ungdomsår då varken födelsedagar eller julaftnar var det minsta kul. Men nu är vi back on track igen! Det saknas bara lite lånebarn som man kan göra allt julpyssel ihop med, så man slipper görat själv :)

Har jag förresten sagt att jag älskar helgerna numera? Det är nog för att man har så mycket energi då. Hinner med så mycket roligt! Och såklart lite tråkigt med, som städning. Men allt blir ju dubbelt så kul när det är rent och snyggt hemma. Och jag fick något slags lyckorus i lördags när vi var i Falköping några timmar för att kika lite efter julklappar och present. Det var så mysigt att gå där i vinterkylan, det var marknad med. Och Viktor klagade nästan ingenting! Det tillhör annars vanligheterna kan jag säga. Han är en "IN-KÖPA-UT-HEM".
Och igår fick jag ett till ryck och bakade tre sorters kakor, och en het köttfärsås efter det. Den ska ni förresten få recept på också.












Tog med lite bilder från vardagsrummet också. Wall of fame, med mina prältavlor och några halvfula bokstäver. Och två nya soffkuddar (på bild bara en). Hittar nästan aldrig kuddar som jag känner verkligen passar till mitt hem, men i lördags äntligen! Och dessutom... 2 för 199:- faller man för direkt!


Det här med att uppdatera

...det går ju inte alltid så bra liksom! Som ni märker. Jag kan omöjligt skylla på jobbet. Denna veckan har jag till exempel slutat 14.00 och jag borde haft all tid i världa att skriva inlägg här varje dag. Men NEJ. För någonting är det som gör att jag inte har tid..eller orkar. Som om detta skulle vara jobbigt? Nej, det är underbart att kunna skriva av sig om allt jag gör, just här.
Men när jag kommer hem från jobbet så duschar jag direkt, sedan äter jag maten som jag förhoppningsvis varit så smart att laga till redan dagen innan (händer typ 1 av 5 dagar), så jag bara kan koka upp eller hetta upp lite snabbt. Försöker att inte använda micron så mycket, det går ju lika snabbt att göra i vanlig ugn eller på platta (och dessutom mycket godare).
Sedan hasar jag ner lite i soffan för att titta på teve i ca. 13 minuter, vilket är den magiska siffran för att man inte ska somna. MEN. ibland har det ju hänt...att det är något väldigt skönt med soffan just denna dagen..och teven var mycket bekväm att vila ögonen på just idag.
Mja, och så vaknar jag en timme senare och är yrvaken. Ibland tillochmed TVÅ timmar senare. VÄRDELÖST! Vad ska man göra sen liksom? Jag går som en zombie fram till 20.30 då jag borstar och byter till nattlinne, och däckar i sängen. LIV!? Nej.
Till råga på det har jag försovit mig torsdag OCH fredag med..för att? Jag har sovit för mycket.
Suck.

Nu ska jag göra så ini helskotta mycket sysslor här hemma, och fota allt fint och roligt så jag kan visa er det i nästa inlägg. Detta inlägg blev ju mest en beklagan på mig själv, haha!

Fyra dagar jobb kvar, sen tamejtusan...kommer TOMTEN!!!!!!

Pepparkaksby











Har haft en jättebra helg. Och jättepysslig! Så det här heeeelt my style liksom.
Vår storebror kom hem över helgen så det blev mycket umgänge med familjen :)
I fredags pysslade vi med marsipan i olika färger och gjorde massa figurer. Bra initiativ morbror!
Och igår bjöd jag hem min familj på kvällen och vi åt lite hämtmat och tog det lungt. Sen satte vi igång med pepparkaksbygget. Sen kom Viktors brors familj också, så vi var några stycken här. Och jag hade trevligt varenda sekund! Viktor var på julbord med jobbet, så jag tänkte jag lika gärna kan passa på och ställa till med sånt här som han inte tycker är så spännande.
Adam gjorde kyrkan, F gjorde God Jul huset och brevlådan och Automovern, Fredrik byggde och skötte grovjobbet, och jag var lite allt i allo. Jag bakade, byggde och spritsade. Kl. 02 inatt var jag färdig med spritsandet av alla hus nästan. I dag satte jag igång och la allt tak :)
Det är gjort av; mandelspån, neverstop (nonstop var slut), minimarschmellows, och fyrkantiga godisar som jag inte kommer ihåg vad dem heter. Alla hus har olika tak.
Man kanske kan kalla det för bröllopsby, kyrkan och paret passade väldigt bra :)

Och det bästa? ALLT är ätbart! Inget fusk här inte.

Tre bilder


Ett trött hjärta, efter att ha hjälpt mig pärla. Som ni ser!





Ett fint minne från sommaren på en plastfabrik i Mullsjö.

Go möra :)



Mysstämning deluxe varje morgon i lägenheten nu :)
Första riktiga snön har kommit, alla pepparkakor färdiga, några paket ligger under granen (även om de är tomma, det är fortf utseendet som är viktigast) och massor utav julkort är färdiga också. Fast det är minst lika många kvar. Men det är ju så roligt!!!
Och på lördag ska jag baka pepparkakshus heeele dan. Låter som jag ska göra massa hus, men det krävs ju några timmar bara att få till ETT. Såattee.
NU ska jag kolla på julkalendern, och sen fortsätta med julkortstillverkning :)

Andra advent

Heeeeejj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Detta har jag visst saknat kände jag. Jag hatar när jag inte har tid för att blogga. Denna veckan har vart helt kaotisk för mig känns det som. Hamnat på ny avdelning och tempot är aningen högt där. Och tiden går så fort så en inte hinner me å tänka! Och så jobbade jag i lördags med mellan 6-12.
Så nu när det blivit helg så har jag hunnit med att baka en jädra massa pepparkakor äntligen :) Brorsan var här och hjälpte mig och Viktor satt mest och tittade på.
I veckan ska jag skaffa mig belysning till julagranen och fotografera den, så ska ni få se det också.
Vad det gäller det andra pysslandet står det rätt still. Snoppvärmarna ligger på hyllan för ett tag framöver, men har starka funderingar på att virka en till Codjo(stavning?) och skicka ner till Musikhjälpen :). Kunde ju vara lite trevligt kanske.
Och pärlandet gick jättebra fram tills i fredags. Då hände det som inte fick hända. Jag drar det snabbt.

Tevetittande i soffan-reser mig upp för att gå och göra nåt-viktor ligger ner med armen utåt-jag lyckas bli fälld av armen-faller handlöst rakt mot tevebänken-framför står mitt lilla pärlbord med en halvfärdig pärltavla-under 2 sek hinner jag tänka att JAGFÅRINTETRILLAPÅPÄRLORNA!!!!-ett jävla kras och pärlorna sprutar-smalbenet rakt i bänken-blir rädd och får till en ful snurr-ramlar in i trappen sedan ner på golvet-hjärtat i halsgropen-gråten bubblar upp-förtvivlad kravlar mig upp och slänger mig i sängen och ILL-lipar, inte för smärtan i benet utan för att pärltavlan gått åt helvete.... Kvällen spenderades på golvet och sortera pärlor..

Viktors engagemang har aldrig vart större kan jag säga..Han skulle prompt fortsätta sortera när jag gett upp för att lägga mig.





1. Snoppvärmare förpackade för ivägskickning.
2. Min nya STORA adventsljusstake från Gekås.
3. Krulliduttan efter promenad i lite regn.
4. Ett litet hjälpsamt hjärta fixar sorteringa.
5. 115 st färdigbakade och spritsade pepparkakor :)