Från zombie till the happy dance

Kära dagbok.
 
Idag har jag:
- Fått två JÄTTEkassar med kläder till Dalton, från lilla Isak som är typ 1 år äldre än honom. De innehöll byxor, jeans, tröjor, koftor, tischor, mössor, sockar, fodrade regnkläder, ofodrade regnkläder, overall och vårjackor. SÅ TACKSAMT! Blev helt överlycklig av det där. Mitt trötta zombieliknande jag blev alldeles sprudlande av energi en stund där. Och bättre blev det;
 
- Hittat mitt gamla presentkort på en hobbyaffär från 2010 som jag lallade dit med och frågade lite tjäckt om dom tar emot den. "Ja absolut!". "Amen asså, kolla på årtalet". "Jamen står det inget annat så håller presentkort i 10 år".
JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skrek jag ut i hela butiken och gjorde en snyggt glädjeskutt över disken och upp i säljarens famn, kysste honom i hela ansiktet, slungade mig över till hans rygg och svängde runt med armen skrek WOOOOOHOOOOO!!!!!!!!!
Hehe näe men.... Så aa tänk på det ni med gamla presentkort liggandes! Står det inget om det så är det fritt fram att använda! För det lovade Majbjörn på heder och samvete!
 
- Vart hos optikern och fixat dit dom små platspluttarna på glasögonen, som ett visst barn knäckt sönder. Fan möe smidigare med linser när man har barn!
 
- Varit hos min lilla mamma
 
- Druckit kaffe, ätit mat, åkt bil

Vinbox och lampskärm


Mycket praktiskt skydd för den fula boxen knåpade jag ihop en gång!
 
En tråkig lampskärm blev rolig!
 
 

Knasbarn

 
 
 
 
 

Svar på livets frågor

Här ska ni få lite skoj info! Det hör ju inte till vanligheterna att jag svarar på såna här frågor om mitt liv eller vad man ska säga. Men likt ett barn som inte vill gå och lägga sig, sitter jag uppe alldeles för sent och kommer på massa grejer att göra på min egentid. Här är en av dom, som jag snodde av http://jenniethefrog.se/:
 

GRAVIDITET:

När fick ni reda på att du var gravid? I slutet av September eller i Oktober, var nog i v. 8 då.

Mådde du illa under graviditeten? Ja, från början till slut. Hade en kort period i 5e månaden då jag inte mådde illa. Resten bestod av illaluktande människor, ofräscha miljöer och stinkande mat.

Hade du mycket foglossningar? Fick det dom två sista månaderna, så jag är glad att jag klarade mej så länge ändå.

Hade du någon hormonrand? Jag har en jävla massa ränder :) Men ingen såndär lång från naveln till muffen, nej.

Fick du bristningar på magen? Som sagt.

Vad trodde du att det skulle bli för kön? En pajk.

Vad ville du att det skulle bli för kön? En pajk eller en flicka.

Hade du några speciella cravings? Husmanskost smakade nåt helt fantastiskt gott, när det var färdiglagat och någon annan hade lagat det åt mig.

Vad gillade du för mat? Husmanskost och knäckebröd. I flera månader levde jag i princip på knäckebröd, smör och vatten.

Någon maträtt du avskydde Ja, nästan all.

Hade du halsbränna? Ja, jämt.

Behövde du kissa ofta? Ganska, några fler på dagarna. Varannan till varje timme på natten.

Hur mycket gick du upp? 14 kg

Är du nöjd över din graviditet? Jag är nöjd att jag klarade mej igenom den. Det var väldigt påfrestande psykiskt och fysiskt att ha diabetes just under den perioden.

Var du rädd för förlossniningen? Nej jag var väldigt lugn inför den. Jag visste inte vad jag skulle vara nervös för. Ut skulle han ju på ett eller annat sätt.

 

FÖRLOSSNINGEN:

När startade din förlossning? Första igångsättningspillret kördes upp kl 9 fredagen den 12 April 2013.

Vilken vecka var du i? V.37

Hur startade din förlossning? Igångsättning som sagt. Men man kan väl säga att allt började på riktigt när vattnet FULLKOMLIGT FORSADE vid 23:30 natten till 13 april.

När åkte ni in? På fredagsmorgonen vid sju eller nåt.

Hade du någon bedövning/smärtlindring? Den fantastiska och trogna lustgasen, ryggbedövning som inte gjorde sådär jättestor skillnad, och spinalbedövning (ryggbedövning fast något i hästväg) till kejsarsnittet.

Hur länge hade du värkar? ca 16 timmar

Gjorde värkarna ont ? Nej dom var riktigt mysiga faktiskt. Allihopa.

Grät du? Ja, natten till den 14 april när jag var lite trött på det här med värkar. Jag grät och sa att jag inte orkade mer. Men värkarna fortsatte, konstigt nog.

Skrek du? Ja, tills dom sa att jag skulle spara den kraften till att krysta istället.

Hur länge hade du mellan värkarna i öppningsskedet? 2-3 min. Det gick för fort ett tag så jag fick bricanyl så det lugnade sej. Sen körde dom på värkdroppet mer och mer.

Hur lång tid tog krystvärkarna? Jag fick inga riktiga krystvärkar. Jag fick bara bajsapåmigkänslan och något starkare värkar, tydligen. Och där vet jag inte hur länge jag höll på. Men har för mig 1-2 tim.

Vem var med på din förlossning? Viktor och några olika barnmorskor. Det var ju några skiftbyten som hanns med.

Hade du ont efteråt? Ja det gjorde ont i snittet i magen, men absolut inte så som jag hade trott. Men fick lite fina grejer att käka där så sen kände jag ytterst lite efter en vecka, och nästan inget efter två veckor.

Är du nöjd över din förlossning? Nöjd? Jag är nöjd över att min son är frisk. Det är värt RÄTT MÖE.

 

 

 

BEBISEN:

Mådde bebisen bra när den kom ut? Nej han var trött och hade lågt blodsocker. Återhämtade sig dock fort.

Vad blev det för kön? Pajk.

Vad vägde han/hon? 4495

Hur lång var han/hon? 55

Huvudomfång? 37 tror jag

Ville bebisen amma på en gång? Han hade sond så blodsockret skulle bli stabilt fort, sen började jag amma efter två dygn tror jag. Det gick bättre och bättre. Han hade kvar sonden i 2 veckor.

Hade bebisen gulsot? Ja, lite.

Mådde bebisen bra under bb-tiden? Han var ganska medtagen som sagt. Men han mådde väl som vanligt efter en vecka.

Vad fick han/hon för namn?? Dalton

Var ni överens om namnet och varför blev det just det namnet? Ja. Jag kom med förslaget, hade sett det för några år sen och tyckte det lät fränt.

Vad hade ni för andra namn altenativ? Vi hade inte så många. Men jag tyckte om Elton också. Och Nelly som mormor.

 

 

 

Diabetesfilm

Inom kort ska ni får värsta tipset på hur man kan bygga en barngrind/trappgrind som tar aslång tid men är skitbillig. Eller kan va. Det beror på om ni har en viss grej hemma eller inte. Passar ju bra när alla stålar är slut och man inte har råd att festa på helgerna. Kan man fixa sej en finer grind vetni! Skitsamma, ni ska få beskrivningen när den blir färdig. Lite onödigt innan dess heheehhehe.
 
Medans ni väntar på denna fantastiska händelse vill jag för ett ögonblick vara allvarlig och inte det minsta ironisk, tro det eller ej, och be er titta på denna filmen. Den är inte lång, men beskriver mycket av vad en person med en obotlig sjukdom kan känna, tycka, tänka och vad föräldrar till barn med diabetes kan oroa sig över samt andra nära och kära...hur dom ser på sjukdomen och vilken slags förändring det betytt i deras liv. Det är inget positivt..men man kan få en insikt och lära sig otroligt mycket av att leva med en diabetiker. T.ex att vi inte insjuknar pga att vi käkat för mycket godis, vi äter socker och vi är inte berusade när vi får sockerfall. Hehe..den sista lät lite skoj, men faktum är att jag har hört att vi kan se lite bortkomna ut under en sådan situation och det finns ju folk som misstagit sig på det. Ägna några minuter av er dyrbara soffpotatis-tid åt denna filmsnutt så gör ni mig till en mindre tjurig tös! God afton.
 
http://www.youtube.com/watch?v=vHDwoGu5NTs&feature=youtu.be
 
 
 
 

Nytt år nya insikter

Nu är julen över! Och nyår! Nu tar halva Sveriges befolkning sina första stapplande och halvt motvilliga steg mot gymmet. Men ganska taggade är dom ändå, nu när de fick presentkort på sportaffärerna i julklapp, och handlat upp dem på mellandagsrean och fyllt sina kassar med slimmade löpartights i svart med turkos detalj, matchande skor och ett linne i utstickande färg, helst i en mindre storlek så man har något att sträva efter. För den där julaskinkan har lagt sig som ett extra handtag runt buken.
 
Själv tänkte jag fortsätta med den feta goa maten. Ta bort all GLUTEN bara.... 
För så är det tydligen. Att om man har diabetes så är det väldigt vanligt med glutenintolerans också. Två sjukdomar som gillar att umgås.
"Både typ 1 diabetes och glutenintolerans (celiaki) är autoimmuna sjukdomar. Vid diabetes är det de insulinproducerande cellerna som attackeras av immunförsvaret, vid celiaki tunntarmens slemhinna." (diabetesportalen.se)

Tänkte att jag kunde klara mig utan detta men efter Dalton föddes så har min kropp inte vart helt i fas. Trodde det var pga amning elle nåt men tydligen inte! Laktosfritt äter jag med. Men det kanske är gluten som är själva boven. Det märker vi om ett tag. Förutom denna insikt så har jag väl hunnit med lite fler grejer under 2013.
Vart preggo, renoverat och insett hur jävla möe jobb det egentligen är, flyttat till det huset, gått upp 7 kg på 3 dar, gått ner 27 kg på 2 veckor, gått upp några "gosiga" igen, träffat mina favoritmammor och deras små, fått en insulinpump som förändrat livet till det bättre, haft mjölkstockning, vart arg, ledsen, lipat, skrattat, haft högsta febern i mitt liv typ, blivit nerspydd, klippt en människa med kort hår för första ggn i mitt liv, insett hur fort dementa försvinner från verkligheten, fått nya vänner, virkat, börjat blogga igen ....etc. BLIVIT MAMMA...kanske jag inte ska glömma heller.